,

PALS (Positiv Adfærd i Læring og Samspil)

Formål: PALS er en udviklingsmodel, som har til hensigt at udvikle, styrke og støtte en positiv, inkluderende og proaktiv skolekultur, som omsættes til handling i læringsmiljøet. Målet er, at både elevernes skolefaglige og sociale kompetencer styrkes.

Indhold: PALS tager sit afsæt på en platform, der fremmer positive interaktioner i samspillet mellem lærere, pædagoger og elever. Gennem teambaseret organisering, en ekstern PALS-vejleder, kompetenceløft for alle medarbejdere og guidelines, føres skolen igennem en proces, der omsætter den dokumenterede metode til praksis.

Kompetenceløft og et læringsmiljø, der bygger på positive interaktioner og tydelige forventninger i PALS, understøtter inklusionen og opbygningen af fællesskab i folkeskolen gennem forebyggende skoleomfattende indsatser for alle elever på skolen. Disse indsatser understøttes og vælges ud fra systematisk brug af kortlægnings- og evalueringsværktøjer. Ved anvendelse af data i forbindelse med kortlægning af f. eks. skolens beskyttende faktorer/risikofaktorer, elevernes selvevaluering i forhold til trivsel og skoleomfattende status på elevadfærd bygger indsatserne i PALS på viden.

Skolen udarbejder inden implementering af PALS en benchmark på trivsel, således at man på skolen har mulighed for kontinuerligt at følge udviklingen på skolens trivsel. Ud over denne benchmark er der evalueringsværktøjer, der viser temperaturen på udviklingen af læringsmiljøet på skolen.

Målgruppe: Elever på almene skoler. Metoden er dog også så småt på vej ud i specialskolerne.

Udbredelse: PALS er efterhånden udbredt til flere kommuner, men især Ikast-Brande Kommune og Holstebro Kommuner har integreret det på mange skoler.

Aktører: PALS drives af VIA UC i Danmark.

Læs mere: PALS – VIA UC